Skip to main content

Tositarina: Näin Addie yhdistää opiskelun ja diabeteksen hallinnan

« WeCare Blog | Maaliskuu 9, 2021 |
Elämäntyyli
Diabetes Stress

Omasta mielestäni olen todellinen yliopisto-opiskelun kokemusasiantuntija. Taion löytöjä lukukauden alun alennusmyynneistä ja olen onnistunut haalimaan itselleni riittävästi farkkutakkeja, poolokauluspaitoja ja ylisuuria neuleita vaikka kokonaisen hipsteripingviiniparven lämmittämiseen. Lisäksi osaan soittaa akustista kitaraa sen verran, että voin osallistua spontaaneihin jameihin pilaamatta tunnelmaa. Tyylitajuni ja esiintyjänlahjani ovat kuitenkin vain yksi osa minua. Toinen osa ei ehkä ole yhtä "cool", mutta se on paljon merkittävämpi. Se liittyy vastuuntuntoiseen ja itsenäiseen elämään. Osaan pedata sänkyni joka aamu, pysyä budjetissa ruokaostoksilla ja mikä tärkeintä, olen sitoutunut huolehtimaan 1-tyypin diabeteksestani.

Diabeteksen hallinta kiireisessä arjessa

Palaan pian takaisin yliopistoon ja tiedän jo nyt, että tämä lukukausi tulee olemaan edellisiä vaativampi. Olen ilmoittautunut biologian ja kemian jatkokursseille, johdan kahta opiskelijajärjestöä, työskentelen oppaana kierroksilla ja kurssitutorina sekä avustan yhden opettajani neurotieteellisessä tutkimuksessa. Toivottavasti minulle jää myös aikaa nukkumiseen ja syömiseen sekä ulkoiluun silloin tällöin. Opiskelu vie suurimman osan ajastani ja energiastani itse laatimani tiukan lukujärjestyksen takia, enkä voi kirjata jo valmiiksi täyteen kalenteriini, että kello 14 ja 16 välillä minun on keskityttävä verensokerini murehtimiseen.

1-tyypin diabetekseen liittyvät huolet ja stressi ovat kuitenkin vähentyneet huomattavasti sen jälkeen, kun aloin käyttää insuliinipumppua yhdessä jatkuvatoimisen glukoosinseurantajärjestelmän (CGM) kanssa. Lukuvuoden aloittaminen tuntuu entistä paremmalta nyt, kun tiedän, lanteillani roikkuva pieni piippaava laite on salainen ase, jonka avulla saavutan sekä akateemiset että henkilökohtaiset tavoitteeni tänä vuonna. Tunnen oloni aiempaa varmemmaksi diabeteksen hallinnan suhteen, koska nyt apunani on laite, joka osoittaa tehonsa kerta toisensa jälkeen pitämällä VS-arvoni tasaisesti tavoitealueella erityisesti tilanteissa, joissa se on aiemmin ollut minulle vaikeaa.

Onnistumisia opiskelussa

Verensokerillani on ollut tapana nousta näennäisesti pienten tunnekuohujen takia, kuten hämähäkin kohtaamisesta vessassa tai kohteliaasta kanssakäymisestä toisten ihmisten kanssa. Joten tietenkin silloin, kun opettajat aikatauluttavat muutaman tentin ja 10-sivuisen esseen palautuspäivän kahden päivän ajanjakson sisään, verensokerini nousee usein moneksi päiväksi 13 mmol/l:n yläpuolelle, kunnes stressi helpottaa kokonaan. Ennen minun oli huomioitava se päntätessäni tentteihin. Aloin tietoisesti valmistautua tentteihin vähintään kaksi viikkoa etukäteen, mutta en siksi, että olisin erityisen tunnollinen opiskelija, vaan siksi, että tiesin, että en voisi keskittyä kunnolla lähempänä tenttipäivää korkeiden verensokeriarvojen takia. Usko pois – jos ajattelit, että orgaanisen kemian tenttiin lukeminen on vaikeaa, kun verensokeri huitelee taivaissa, yritäpä ymmärtää monimutkaisia reaktiomekanismeja verensokeriarvon ollessa 20 mmol/l. Se ei ole helppoa. Mutta nyt, kun käytän insuliinipumppua, minun ei tarvitse huolehtia oman kehoni itsetuhoisista taipumuksista stressitilanteissa. Heti, kun verensokerini alkaa nousta, pumppu ottaa ohjat ja kasvattaa basalannosta puolestani, jolloin minun ei tarvitse ajatella – eikä välttämättä edes huomata – verensokerin nousua. Voin vain keskittyä samaan kuin opiskelijatoverini, eli tenttien läpäisemiseen.

Kämppiselämää

Yliopistoelämään kuuluu tyypillisesti lapsuudenkodista pois muuttaminen ja eläminen ilman aikuisten valvontaa. 1-tyypin diabetesta sairastaville nuorille oman perheen ja ystävien luota poistuminen ja uuteen maailmaan astuminen voi tuntua lähes ylivoimaiselta – varsinkin kun ympärillä voi olla ihmisiä, jotka eivät tiedä mitä eroa on haimalla ja perunalla. Ainakin minusta tuntui sellaiselta aloittaessani yliopistossa ja minua hermostutti kertoa kämppikselleni diabeteksesta. En halunnut pelästyttää ihmistä, jonka olin juuri tavannut, opettamalla, kuinka glukagonipistos annetaan ja koska pitää soittaa hätänumeroon. Minulla oli kuitenkin onnea. Kämppikseni oli ymmärtäväinen ja hänestä tuli nopeasti yksi parhaista ystävistä, johon tiesin voivani luottaa, oli kyse sitten romanttisista salaisuuksista tai siitä, että hän osaa juottaa minulle mehua, jos verensokerini on laskenut liikaa.

Yksin asuminen (ja riittävä uni!)

Tämä vuosi tulee kuitenkin olemaan erilainen, koska kämppikseni vaihtaa minut patonkeihin ja baskereihin, sillä hän lähtee vaihtoon Ranskaan, ja minä jään asumaan yksin ensimmäistä kertaa elämässäni. Normaalitilanteessa olisin hermostunut. Vaikka olen hoitanut diabetestani itsenäisesti jo monen vuoden ajan, minulle on tuonut mielenrauhaa se, että lähelläni on aina ollut joku, joka auttaa minua hätätilanteessa. Todellisuudessa en voisi suhtautua ajatukseen yksinasumista rauhallisemmin, koska luotan insuliinipumppuuni niin paljon, että tunnen oloni sen kanssa yhtä turvalliseksi kuin kämppikseni tai vanhempieni seurassa. Sen jälkeen kun aloitin pumpun käyttämisen, minulla ei juuri ole ollut yöllisiä verensokerin laskuja, jotka mielestäni ovat pelottavinta 1-tyypin diabeteksessa. Kun herään aamuisin ja katson CGM-järjestelmän käyrää, se on yleensä pysynyt koko yön tavoitealueella. Sillä on ollut valtava vaikutus uneni laatuun, mikä on tärkeää, koska yliopisto-opiskelijana yöuneni jäävät usein lyhyiksi, joten silloin, kun nukun, haluan nukkua sikeästi. Aikaisemmin heräilin useasti viikossa matalan verensokerin hälytyksiin keskellä yötä ja jouduin pakkosyöttämään itselleni nallekarkkeja, kunnes sain verensokerin nousemaan riittävästi. Mutta nyt syön nallekarkkeja sängyssä vain silloin, kun itse haluan. Vaikka hypoista ei olisi tietoakaan (eikä niistä edes ole)!

Itsevarmana lukuvuoteen

Lukukauden aloittaminen positiivisella ja tuotteliaalla mielialalla on tärkeää opiskelumenestyksen kannalta. En ole koskaan antanut 1-tyypin diabeteksen sanella, mitä voin tehdä, mutta olen silti tietoinen siitä tosiseikasta, että 1-tyypin diabetes voi tehdä asioista jonkin verran tavallista hankalampia. Jos annat 1-tyypin diabetekselle tehtävän, se ehdottaa, että pelkän suorittamisen sijaan tehtävä pitää ensin sytyttää TULEEN, minkä jälkeen siitä täytyy yrittää suoriutua. Miltä kuulostaa? Haluan ajatella insuliinipumppuani palohälyttimenä ja sprinklerijärjestelmänä. Se havaitsee 1-tyypin diabeteksen pyromaaniaikeet ja estää vahingot ennen niiden syntymistä. Sen ansiosta voin aloittaa tämän lukukauden ennennäkemättömällä itsevarmuudella.

Tavoitteista todellisuudeksi

Diabeteksen arvaamattomuus teki oloni aiemmin epävarmaksi, sillä minä en hallinnut elämääni siinä määrin kuin minun olisi pitänyt. Vielä neljäntoista vuoden jälkeenkään en ole täysin perillä sairauden toiminnasta. Minulla on yhä huonoja päiviä, mutta nyt olen aiempaa varmempi siitä, että minulla on tarvittavat työkalut, joiden ansiosta voin katsoa diabetesta silmiin ja kertoa sille, kuka on pomo. Se olen minä. Minä olen pomo. Nyt pystyn sekä saamaan tutkintoni valmiiksi että hyödyntämään vuosien aikana oppimaani todellisessa elämässä. Mitä kauemmin verensokerini pysyy tavoitealueella ja mitä vähemmän minun täytyy keskittyä diabetekseeni, sitä enemmän aikaa minulle jää tavoitteideni toteuttamiseen. Se tuntuu mahtavalta ja sillä on valtavasti merkitystä minun ja kaltaisteni opiskelijoiden yliopisto-opintojen kannalta.


Tässä potilaskertomuksessa on kommentteja, jotka liittyvät yksilön hoitovasteeseen käytettyyn hoitomuotoon. Raportti on aito, tyypillinen ja dokumentoitu. Muiden henkilöiden vaste käytettyyn hoitomuotoon voi olla erilainen. Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen saadaksesi tietoa sinulle sopivasta hoitomuodosta. Ennen kun harkitset muutoksia omaan diabeteksen hoitoosi, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Tässä kertomuksessa ja artikkelissa esitetyt näkökulmat ja mielipiteet ovat haastatellun potilaan, eivätkä välttämättä vastaa Medtronicin virallista kantaa tai tuotteita koskevia väittämiä. Tämän artikkelin kirjoittaminen ei ole aiheuttanut potilaalle velvollisuutta tai odotusta Medtronicin tuotteiden käyttämiseen, mainostamiseen tai ostamiseen.

Tämä potilaskertomus ei sisällä kaikkea tarvittavaa tietoa diabetesta sairastavan potilaan asianmukaista hoitoa varten. Tästä syystä tässä esitettyihin tietoihin ei tule turvautua kattavan hoito-ohjelman luomisessa tai diabetesta sairastavan potilaan hoidossa.
Katso tarkemmat käyttöohjeet, käyttöaiheet, vasta-aiheet, varotoimet, varoitukset ja mahdolliset haittatapahtumat laitteen käyttöoppaasta. Lisätietoja saat paikalliselta Medtronic-edustajalta.
*Toim. huom.: Artikkeli on julkaistu ja sitä on muokattu alun perin Medtronic Diabetes Australia -sivustolla julkaistun artikkelin pohjalta.
UC202107375 FI